Hvad bruger man egentlig maling til?

Mange vil sige, at det er et overordentlig nemt spørgsmål at svare på, men det er det bestemt ikke, fordi der er så vanvittig mange ting, man kan bruge maling til. Man må dog medgive, at der overordnet set egentlig kun er én måde, man kan bruge maling på – med pensler – men der er derimod adskillige overflader, man kan male på og dermed også adskillige typer maling der passer til hver deres overflade.

Groft set kan man fordele maling ud på tre kategorier: indendørs-, udendørs- og hobby maling. Samtidig må man dog også erkende at der findes typer af maling, som ikke bliver brugt særligt ofte og i ret mange tilfælde som eksempelvis kalkmaling.

Indendørs og udendørs maling

Hvad enten maling er baseret på vand eller olie, så er det oftest brugt på meget lignende overflader, men enten udenfor eller indenfor. Vandbaseret maling bruges oftest på overflader der ikke har kontakt med vind og vejr, hvorimod oliebaseret maling er lavet til at kunne holde vind og vejr ude og beskytte overflader fra selvsamme.

Begge typer maling har samtidig et væld af forskellige typer glans, som er udtryk for hvor slidstærkt det er. Maling til udendørs brug skal som udgangspunkt være langt mere slidstærkt, fordi det bliver udsat for mere, hvorfor man oftest ser en meget høj glans på udendørsmaling. Indendørsmaling svinger derimod fra glans 5 til glans 25. Glans 5 er alt nok til maling af lofter, hvorimod man har brug for en højere glans til køkken- og vådrum.

Indendørs bruger man som udgangspunkt vandbaseret maling, fordi det tørrer hurtigt og ikke har nogle egentlige lugtgener. Det har til gengæld ikke samme slidstyrke som oliebaseret maling eksempelvise har. Oliebaseret maling har dog visse lugtgener, men eftersom det bruges udendørs, så er det ikke et decideret problem, med mindre man maler et indelukket sted. Er dette tilfældet skal man sørge for at bruge masker, hvilket egentlig er en ganske god idé, næsten uanset hvornår man bruge oliebaseret maling.

Olibaseret maling dækker ekstra godt til forskel for vandbaseret, hvorfor man i mange tilfælde kan finde god mening i at købe en grundmaling, hvis man skal male fra en meget mørk farve til en lysere farve. Grundmaling har den fordel at det er lavere glans og billigere, hvilket er at foretrække frem for at male 2 gange med den dyre maling.

Hobbymaling

Maling kan også bruges til at udtrykke sig kunstnerisk på et lærred. Her bruges der mange forskellige typer maling, som eks. akvarel, akryl og oliemaling. Det afhænger selvfølgelig af hvilken type maleri, man er interesseret i at lave og hvilket udtryk, det skal have. Akvarel farve er eksempelvist ganske svagt i farven, hvor man med akrylmaling og oliemaling har større mulighed for at lave et skarpere udtryk og få et mere moderne udtryk. Det kommer også ganske meget an på, hvilken overflade man maler på. Akvarel fungere bedst på papir, hvor man ville vælge de sidstnævnte typer når man maler på lærred.

Moralen ved denne langer udredning er, at man skal være påpasselig med at finde præcis den type maling, man har brug for, fordi det kommer til at påvirke resultatet. Heldigvis kan man spørge i sin lokale farvehandel eller læse sig til hvilken type maling der er bedst til hvilke overflader, så man ikke træder forkert og opdager det for sent.

Post a comment

Copyright © AHK.dk
– en blog om alt og ingenting…